Napapiirin Residuumin toiminta on kierrätysasemien sekä materiaalien varastointi- ja käsittelyalueiden osilta ympäristöluvan alaista toimintaa. Ympäristövaikutuksia tarkkaillaan säännöllisesti. Tarkkailtavia ympäristövaikutuksia ovat esimerkiksi jätevesien laatu, kaatopaikalla muodostuvat kaasut, alueiden roskaantuminen sekä hajuhaitat. Yhtiö noudattaa toiminnassaan ympäristöluvissa määriteltyjä lupaehtoja, lainsäädäntöä sekä parasta mahdollista tekniikkaa.

Asiakaslähtöisyyden kehittäminen 

Kuntalaisten asiointia kierrätysasemilla halutaan selkeyttää ja yhtenäistää toimipaikaista riippumatta. Opastekylttien suunnittelu aloitettiin vuonna 2023 ja suunnittelua jatkettiin alkuvuodesta 2024. Ensimmäiset uudet opastekyltit asennettiin Ekokieppiin syksyllä. Samalla jatkettiin myös Hyötykiepin, Pellon ja Ranuan kierrätysasemien kylttien suunnittelua yhteistyössä viestinnän asiantuntijoiden ja jätehuoltotyöntekijöiden kanssa. Kylteissä hyödynnetään pohjoismaista piktogrammijärjestelmää, mikä lisää yhtenäisyyttä paitsi muuhun Suomeen myös muihin pohjoismaihin termien, symbolien ja värimaailman osalta. 

Yhtiössä jatkettiin itsepalveluasemien suunnittelemista. Itsepalveluasemilla voitaisiin parantaa palvelutasoa esimerkiksi laajentamalla aukioloaikoja. 

Napapiirin Residuum aloitti muovituotteiden keräämisen 18.5.2024 Kierrätyspuisto Residuumissa, missä lajittelupisteitä löytyy Ekokiepistä ja Hyötykiepistä. Muovituotteiden eli kovamuovin keräys lanseerattiin Rovaniemen Ekoa arkeen -päivän yhteydessä.  Muovituotteiden tavanomaisen määrän, eli maksimissaan peräkärryllisen, tuominen Kierrätyspuistoon on kotitalouksille maksutonta. 

Muovituotteiden kierrätyksessä on tarkoituksena käydä läpi eri muovimateriaaleja ja saada materiaalit kiertoon. Tavoitteena on, että muovituotteet eivät päätyisi enää sekajätteeseen, vaan saisivat uuden elämän kierrätyksessä. Kierrätyspuisto Residuumista muovituotteet lähtevät jatkokäsittelyyn Ouluun Syklo Oy:n lajittelulaitokselle, missä materiaalia käsitellään ja ohjataan kierrätykseen uusien muovituotteiden valmistukseen. 

Poistotekstiilin keräys 

Jätelaki on velvoittanut kuntien jätelaitoksia järjestämään poistotekstiilien keräyksen 1.1.2023 alkaen. Napapiirin Residuumin toimialueella vuoden 2024 aikana poistotekstiiliä kerättiin Rovaniemellä kolmella keräyspisteellä sekä Ranuan ja Pellon kierrätysasemilla. 

Vuonna 2024 Napapiirin Residuum aloitti poistotekstiilin esilajittelun yhteistyössä Kivenpyörittäjien kanssa. Kivenpyörittäjät on yksi Myllärin Paja -toimintakeskuksen ryhmistä Kolpeneen palvelukeskuksessa. Esilajittelussa tekstiilit käydään läpi, ja sinne kuulumattomat tekstiilit, kuten likaset ja märät tuotteet, alusvaatteet, tyynyt ja peitot lajitellaan erilleen hyödynnettäväksi sopivan poistotekstiilin joukosta. Hylkyyn menevät tekstiilit tuodaan Kierrätyspuisto Residuumiin sekajätteeseen, josta ne lähtevät polttolaitokselle.  

Hyödynnettäväksi sopivat poistotekstiilit jatkoivat Kuusiselästä matkaa Ouluun, minkä jälkeen ne kuljetettiin kuituerotteluun Lounais-Suomen jätehuollon poistotekstiilien pilottilinjastolle Paimioon. Kuiduista valmistetaan lankaa, kangasta ja erilaisia pehmusteita. 

Alla olevassa taulukossa on esitetty yhtiön toimialueella vuoden 2024 kerätyt poistotekstiilimäärät kuukausittain. Lisäksi jokaiselta kuukaudelta on eritelty hyödynnettäväksi sekä hylkyyn päätyneet määrät. Hylkyyn päätyy sellainen poistotekstiili, joka ei vastaa lajitteluohjetta. Yhteensä koko vuonna poistotekstiiliä kerättiin 36 443 kg, josta 72 % päätyi hylkyyn. Poistotekstiilinä hyödynnettiin 28 % kerätystä materiaalista.  

Taulukossa on esitetty poistotekstiilimäärät Kuusiselässä tapahtuvan esilajittelun jälkeen. Esilajittelussa lajiteltiin 8040 kg hylkyyn menevää poistotekstiiliä ennen kuljetusta Ouluun. Joulukuussa Rovaniemeltä ei lähtenyt ollenkaan poistotekstiiliä Ouluun. 

Huomioitavaa on, että laatuvaatimukset poistotekstiilin vastaanotossa ovat tiukentuneet edellisvuodesta, minkä vuoksi yhä enemmän tekstiiliä päättyy hylkyyn. Yleisesti ottaen myös poistotekstiilin laatu on huonontunut edellisestä vuodesta merkittävästi. 

Kuusiselän jälkihoitotyöt jatkuvat 

Vuonna 2023 aloitettu Kuusiselän kaatopaikan sulkeminen saatettiin onnistuneesti päätökseen syksyllä 2024. Sulkemistyö käynnistettiin 4.9.2023 ja saatiin valmiiksi 5.8.2024. Alkuvuodesta, vuoden kylmimpinä aikoina, työmaa oli tauolla. Kaatopaikan sulkemista toteutetaan harvoin talviaikaan. Kokemusten perusteella työskentely osoittautui kuitenkin sujuvammaksi talvella kuin kesällä, sillä pakkaskelien aiheuttamat viivästykset olivat vähäisempiä kuin sateiden mahdollisesti aiheuttamat häiriöt muina vuodenaikoina. Sulkemisessa käytetyt materiaalit kestivät alhaisia lämpötiloja ja tarvittavat maa- ja kiviainekset olivat saatavilla sulana. 

Sulkemisessa pyrittiin hyödyntämään muitakin kuin neitseellisiä materiaaleja. Esimerkiksi kaasunkeräyskerroksessa käytettiin betoni- ja tiilimursketta yli 7 000 tonnia ja paikallisen voimalaitoksen tuhkia 6 900 tonnia. Ympäristöluvan mukainen viranomainen hyväksyi sulkemistyön joulukuussa 2024.  Kaatopaikan jälkihoito ja ympäristötarkkailu jatkuvat tarvittavassa laajuudessa useiden vuosien ajan. Kaatopaikkakaasun pumppaamo ja soihtu ovat toiminnassa ja hävittävät ilmakehälle haitallisia kaasuja. Jätevedet käsitellään paikan päällä käänteisosmoosilaitoksessa varmistaen, että ympäristövaikutukset pysyvät hallinnassa.